måndag 8 mars 2010

Internationella kvinnodagen!

Internationella kvinnodagen 100 år - ta tillbaka den!!
Den internationella kvinnodagen firas idag runt om i landet - från Kiruna i norr till Malmö i söder. I år är det 100 år sedan kvinnodagen började firas den 8 mars i Sverige.
Idag arbetar kvinnorna i en könsuppdelad arbetsmarknad. Kvinnor får i högre grad än männen arbeta deltid eller ha timanställning. Kvinnor får fortfarande bara 85 % i lön för motsvarande jobb mot vad män tjänar. Kvinnor är underrepresenterade på alla besltutsfattande nivåer i samhället. Fortfarande har kvinnor huvudansvaret för familj och barn plus arbetet.
Eftersom kvinnor i högre grad arbetar inom offentlig förvaltning, som minskar personaltätheten får hon arbeta för två. Det är vanligt att kvinnor inte orkar med sin livssituation och får dålig hälsa. Det är konstaterat att kvinnor får sämre vård än män. När hon slutligen blir pensionär får hon sämre pension, eftersom livsinkomsten är lägre än männens.
Vem vill ha det så här? Vi kvinnor måste ställa krav. Hur vill vi ha det? Vi måste stärka varandra och stötta de kvinnor som vill ta täten och som kämpar för våra rättigheter...
Eller hur?
Hur tänker ni i den här frågan?

2 kommentarer:

Anonym sa...

feministmamma <3
/Johanna

Marie sa...

Söt!!! Lite måste man ju kämpa för sina rättigheter!!!
Kram!

Del 2 tillbakablick 2017!

Ja då var jag tillbaka med del 2, mitt i semestern i juli månad, då hände det ju en hel del och samtidigt umgicks vi mycket med nära och kär...