onsdag 28 januari 2015

Tempelbesök!

Mitt thaitema denna vecka var att åka till ett tempel. Vi var väl förberedda eftersom vi har lärt oss om Buddhismen förra veckan. Vi hade med oss en jätteduktig guide som kunde bra engelska, hon heter Tip. När vi kom dit berättade hon om hur ceremonin skulle gå till. Vi gick fram och satte oss på huk framför munken, eftersom man inte ska visa fotsulorna. Sedan började pojkarna ge gåvor till munken och de kröp fram och gav munken gåvan i handen sedan backade de tillbaka. När det sedan var dags för flickorna så fick de inte ge munken gåvan i handen utan istället lägga den på en duk så att munken kunde ta gåvan därifrån. När varje person hade gett sin gåva vajade de tre gånger framför munken, vilket vi hade tränat på innan så att vi visste hur man gjorde.

Efter detta fick vi alla varsitt armband av munken som han satte på den högra handen på pojkarna och på den vänstra på flickorna, och han var noga med att inte vidröra flickornas händer. Gåvor ger man till munken för att det just ska kännas bra att ge bort saker, och man ska känna sig som en bättre människa.

Till sist fick vi en välsignelse av munken och vi fick först hälla upp heligt vatten i en skål som han sedan gick runt och skvätte på oss medan vi skulle tänka på någon anhörig, nära vän eller något djur som hade gått bort. Vi avslutade denna utflykt med att prova att slå på den stora gonggongen tre gånger var. Detta var ett mycket trevligt och lärorikt thaitema och vi hade med oss elever som skötte sig exemplariskt.
 Här ger vi gåvor till munken, i form av juice, kakor, sojamjölk m.m.
 Jag fick hedersuppdraget att tända ljusen och rökelse
                                                     Här får vi armband
Armbanden bringar tur, men man får inte ta av sig det, utan det måste ramla bort av sig själv :)

 Pop kan mai!
/Marie

Inga kommentarer:

Del 2 tillbakablick 2017!

Ja då var jag tillbaka med del 2, mitt i semestern i juli månad, då hände det ju en hel del och samtidigt umgicks vi mycket med nära och kär...