onsdag 11 oktober 2017

Idag Internationella flickdagen!

Idag ska vi tänka lite extra på våra flickor och tänk att jag är en stolt mamma till två flickor/döttrar, som bonus har jag en liten go flicka till barnbarn, vilken lycka.💕 Dessa mina fina, starka, duktiga, målinriktade och älskade flickor är också lyckligt lottade, ni är fina föredömen ❤️
Tyvärr är det väldigt många flickor som inte har det så bra, så denna dag är nog mer för dem. 20 000 flickor under 15 år gifts bort varje år, var 5:e flicka har blivit sexuellt trakasserad på nätet, så just den här dagen sätter fokus på kränkningar som flickor runt om i världen utsätts för hela tiden, men det är också en dag för att synliggöra flickors särskilda situation och behov. Flickor är dubbelt diskriminerade, för att de är barn, men också för att de är flickor. 

Vi läser dagligen hur unga tjejer blir utsatta av killar som tar sig friheten att tafsa på och nedvärdera tjejer, men också våldföra sig på dem :( Just i dagarna skrivs det om en mansfri festival, vilket är fantastiskt bra, samtidigt riktigt tragiskt att det ska behövas.  Jag läste också kommentarer från väldigt många män som blev väldigt provocerade av detta, hmm, man kan ju undra varför de blir provocerade, och skriver kommentarer som "Varför finns det inte kvinnofria festivaler" Vad är det för friheter dessa män tar sig för?

Vi måste lära våra barn tidigt att säga stopp, det är min kropp! Det finn ett mycket bra material från Rädda Barnen som går att ladda ner, det har jag gjort och det är mycket bra att arbeta med i skolan. Det är viktigt att även vi pedagoger jobbar med detta och framför allt talar om det. Det är inte heller självklart att barnen ska behöva krama dem de inte känner eller vill, vi bestämmer alla över vår egen kropp.Vi måste tidigt lära barnen vilka kroppsdelar som ingen annan får röra. Vi måste prata, fråga, vara nyfikna och lyhörda....

Alla barn och ungdomar, främst tjejer får aldrig ta på sig skulden om något händer på nätet, om det får kontakt med en vuxen som ofta utger sig för att vara yngre, så är det alltid den vuxnes fel, även om barnet har gått med på att t.ex. skicka bilder, men sedan ångrat sig, det är ALDRIG barnets fel. Många barn och unga råkar just ut för detta och blir hotade med allt möjligt om de skvallrar eller om de inte skickar någon mer bild, detta är mycket vanligare än vi tror. Så klart står barnet där med en otrolig skam för de vet att de gjort fel och så vågar de inte tala med någon vuxen.

Idag den 11 oktober, är det Internationella flickdagen, en dag då vi synliggör flickors utsatta situation i världen. Tyvärr är världen långt ifrån rättvis, och flickor är särskilt utsatta.  

Här är 19 anledningar till varför Internationella flickdagen behövs. Så det är väl inte så mycket att diskutera.....

  • 17 miljoner flickor gifts bort innan de fyllt 18 år varje år.
  • En tredjedel av alla flickor i låg- och medelinkomstländer tvingas ingå i barnäktenskap.
  • Varje dag tvingas närmare 50 000 flickor att gifta sig. Att giftas bort innebär en större risk att utsättas för sexuellt våld och att bli gravid. För många flickor innebär äktenskapet att de inte längre kan eller får gå i skolan.
  • Varje dag föder 44 000 tonårsflickor barn, utöver det föder 5000 flickor under 15 år barn varje dag.
  • Komplikationer på grund av graviditet och förlossning är den vanligaste dödsorsaken bland tonårsflickor i världen. Varje år dör runt 70 000 flickor under 18 år av graviditetsrelaterade komplikationer.
  • I USA har man beslutat att ta bort allt bistånd till organisationer som förespråkar, informerar eller utför abort.
  • Varje år genomgår 300 miljoner flickor osäkra aborter.
  • Var tionde flicka under 20 år har blivit utsatt för sexuellt våld. 120 miljoner flickor runt om i världen har någon gång blivit utsatta för sexuellt våld.
  • Våldtäkt används systematiskt som ett vapen i krig och konflikter.
  • Över hela världen förekommer det att lärare utnyttjar flickor sexuellt i utbyte mot betyg.
  • I Nigeria kidnappar Boko Haram flickor som går i skolan, och tvingar dem att gifta sig eller bli sexslavar. De som lyckas fly och återvänder hem förskjuts av sina familjer och tvingas leva utanför samhället.
  • Runt 200 miljoner flickor och kvinnor är könsstympade. Varje dag riskerar 8000 flickor att könsstympas.
  • Minst 500 miljoner flickor och kvinnor saknar möjlighet att sköta sin hygien på ett bra sätt när de har mens och var tredje skola saknar säkra och bra toaletter. Därför väljer många flickor att stanna hemma när de har mens och missar viktiga skoldagar.
  • På många platser i Sydostasien tvingas kvinnor och flickor som har mens att bo i boskapsskjul för att de anses vara orena.
  • 62 miljoner flickor går inte i skolan.
  • Idag kan 100 miljoner flickor inte läsa. Två tredjedelar av världens 781 analfabeter är kvinnor.
  • I slutet av 2015 var det färre flickor än pojkar i gymnasiet i mer än hälften av alla länder i världen.
  • 600 miljoner unga över hela världen är arbetslösa och studerar inte, merparten av dem är flickor och risken är stor att de tvingas ta ett osäkert låglönejobb.
  • Naturkatastrofer eller andra kriser påverkar alla barns skolgång, men om familjens ekonomi försämras eller barnens hjälp behövs hemma är det oftast flickor som tvingas sluta skolan.
Källa: Plan International

Inga kommentarer:

Del 2 tillbakablick 2017!

Ja då var jag tillbaka med del 2, mitt i semestern i juli månad, då hände det ju en hel del och samtidigt umgicks vi mycket med nära och kär...