söndag 29 januari 2017

Kinesiska nyåret!

Igår fredag inleddes det Kinesiska nyåret, vilket innebär att det är en del festligheter här på Koh Lanta. Det smälldes raketer, det var olika tillställningar igår och hög musik spelades uppe på gatan där jag bor, vilket jag aldrig hört annars. Den kinesiska marknaden med en massa billigt krimskrams finns inne i Saladan. Det besökte vi givetvis igår. Just Koh Lanta är ju en muslimsk ö så andra ställen i Thailand firas det mycket mer, men som sagt vi märker av det. Vi uppmärksammade också detta på morgonsamlingen på skolan så klart. Genom att läsa legenden om Buddha och de 12 djuren. Och sedan fick eleverna veta vilket djur de var födda i. Vi avslutade dagen med att gå ner till stranden och skriva utvärdering och måla mandalas av hunden som mina elever är födda i.


Shoppar loss på kinesiska marknaden!

Alla vi lärare bar röda skoltröjor i fredags för rött är den färg som symboliserar nyåret och den syns överallt. Den röda färgen symboliserar lycka och alla vill ju ha ett lyckosamt år. Man hänger upp röda dekorationer, lyktor och röda pappersark med lyckohälsningar. Firandet av ett nytt år pågår i 15 dagar.

2017 är Tuppens År – Tuppens år är skarpsinnets, flitens och beslutsamhetens år. Det man ska tänka på under tuppens år är att noga överväga sina beslut på ett logiskt sätt. Vara kritisk och långsiktig i sitt planerande. Det är ett år då självförverkligande och förbättring av den egna personligheten kan få extra gynnsamma resultat. Låt även utseendet och de yttre attributen bli en del av denna förbättring.
Legenden om Buddha och de tolv djuren
Enligt den Buddhistiska tron fick djuren sin ordning av Buddha.
När Buddha satt under sitt bodhiträd och slutligen nådde upplysning och skulle lämna sitt jordeliv, kallade till sig alla djur för att träffa dom en sista gång. Det bara var tolv djur som visade sig för honom. För att hedra dessa djur belönade han dom med en plats i kalendern. Först kom en Råtta och därför är råttan det första djuret i den kinesiska kalendern. Därefter kom en Oxe, Tiger, Kanin, Drake, Orm, Häst, Get, Apa, Tupp, Hund och slutligen en Gris.

Gott nytt år på er! :)
Kram Marie!

Inga kommentarer:

Del 2 tillbakablick 2017!

Ja då var jag tillbaka med del 2, mitt i semestern i juli månad, då hände det ju en hel del och samtidigt umgicks vi mycket med nära och kär...