måndag 30 juli 2012

Santorinis historia!

En dag hyrde vi en bil och åkte runt i stort sett hela ön. Santorini är en liten vulkanö på 76 kvadratmeter men 11000 invånare och med en väldigt speciell natur, med svarta lavastränder, den berömda Calderan och den vackra solnedgången i Oia (uttalas ia). Huvudorten heter Fira och ligger mitt på ön längs med bergskanten ut mot havet och är helt fantastiskt vacker. Det ser nästan ut som leksakshus ligger längs hela berget ner(calderan som det heter). Och de vackra vita husen med blåa dörrar...:)

Mitt utanför Fira ligger lavaön som faktiskt fortfarande är aktiv. Det ska visst pyra lite om den, men det ska finnas flera monitorer som håller koll på den, som tur är:). Det var för 4000 år sedan som ett stort vulkanutbrott skedde och det är därför ön ser ut som den gör, den bildade Calderan och stora delar sjönk till havs just runt lavaön. Befolkningen som då fanns verkar ha hunnit fly för man hittade inga benrester av människor. Innan vulkanutbrottet satt alltså allt ihop från öarna ni ser utanför lavaön med resten av ön. Den ön som ligger utanför lavaön heter Thirassia och har faktiskt 350 invånare, en lärare, en läkare o.s.v. Santorinis historia är mycket fascinerande och värd att läsa om och framförallt är det värt ett besök.

Förutom att vi gick omkring i Fira besökte vi även Oia som är lika vacker, men vi fick också skåda den otroligt vackra solnedgången som ska vara världskänd och det var som ett helt skådespel med enormt mycket folk, och när solen precis gick ner blev det applåder, helt sjukt faktiskt :) Vi besökte även fler små pittoreska orter där vi tittade på den fantastiska naturen och för att inte tala om havet, som är det Egeiska havet, så klart och fint, nästan turkosfärgat:)
Lavaön mitt utanför Fira!

 Calderan!













 Kolla in åsnorna i backen, de stackarna fick gå upp och ner.



Och så sist men inte minst den vackra solnedgången i Oia!





Kramar till er fina bloggläsare!

Inga kommentarer:

Del 2 tillbakablick 2017!

Ja då var jag tillbaka med del 2, mitt i semestern i juli månad, då hände det ju en hel del och samtidigt umgicks vi mycket med nära och kär...