lördag 22 september 2012

Livet som lärare!

Hur blev mitt liv som lärare egentligen? Jag tycker ibland att jag fortfarande är ny inom yrket, men jag kom på att jag faktiskt är på mitt åttonde läsår:) Jag är just nu den som varit längst på A-L skolans år 4-6, inte klokt alltså!! Vi har haft väldigt många pensionsavgångar inom några år och många nya har börjat hos oss. 

Jag lär mig i alla fall fortfarande nya saker hela tiden, ända sedan jag var nyexad har olika reformer ändrats och nya uppdrag har tillkommit så att man får uppdatera sig hela tiden. Det är en del i att detta yrke är det rätta för mig, men det är också ett otroligt roligt, inspirerande, varierande och givande yrke, som dock också är tufft, krävande, frustrerande och otroligt ansvarsfullt.

I år är betygsättningen den allra största utmaningen för mig, som kräver en massa nya kunskaper som jag försöker införskaffa mig på alla olika sätt och vis. Vi har också haft ett föräldramöte där vi så gott vi kunde försökte att sätta in föräldrarna i systemet också, och för att de ska få veta hur mycket det faktiskt krävs av deras barn för att uppfylla kunskapskravet för att få lägsta betyget E. Jag brukar tänka på hur det var när jag gick i skolan, då de som hade det svårt ändå kunde få en etta eller tvåa, vilka faktiskt var värt något. Idag om en elev inte uppfyller allt som krävs under E får man ett F, som inte är värt något. Det är väl det som är det tuffaste med betygsättningen, just att sätta ett F i år 6, för man vill ju inte slå under fötterna på dem redan. Men vi försöker vända på detta till våra elever och deras föräldrar genom att tänka att det är ju betyget i nian som verkligen betyder något, nu är det mer ett tecken en varning på att vi/de måste jobba hårdare och att mer hjälpande insatser behövs i vissa ämnen, och de har många år på sig att få ett godkänt betyg :) Innan fick man inte betyg förrän i åttan och hade då bara ett år på sig att försöka höja och få ett godkänt betyg.

Men som sagt det är hela tiden nya saker som ska läsas in för att hålla sig ajour. Det  är Grundskoletidnigen, Pedagogiska magasinet, Lärartidningen, facklitteratur i olika ämnen, Lgr 11, kunskapskraven, kommentarsmaterial till kunskapskraven, allmänna råd, skönlitterära barn- och ungdomsböcker, dessutom går jag kursen "Språket lyfter" där jag har uppgifter att göra och annat att läsa, sedan ska jag planera lektioner, rätta och bedöma m.m.m.m. I veckan har vi två studiedagar och på en av dem ska jag hålla i en 1 1/2 timmes föreläsning för mina kollegor om ämnet svenska som andraspråk, så jag har lite att förbereda i helgen, synd att det bara är 24 timmar på dygnet för jag hinner verkligen inte igenom allt som jag skulle behöva. Men ingen kan i alla fall säga annat än att läraryrket är inspirerande och varierande :)

Så här ser högen på mitt skrivbord ut just nu, så jag är i alla fall inte sysslolös :)

Jag har i alla fall aldrig ångrat att jag utbildade mig till lärare, det har och ger mig så mycket. Mötet med eleverna varje dag är otroligt givande:) Man har väl dock önskan att detta ansvarsfulla yrke skulle få en högre status och framförallt uppskattas mer från våra politiker och regeringen. Lönen för detta arbete är så uselt att det nästan är kränkande. Jag hörde på teve en ung lärare från Stockholm som var så förtvivlad för att hennes lön bara var 26 000, då ska jag tala om att i Vimmerby finns det inte många lärare i grundskolans tidigare år som överhuvudtaget kommit upp i 26000 :( . Jag som jobbat i snart 8 år är långt därifrån. Så är det!!!

Nu önskar jag er fina bloggvänner en riktigt skön helg, trots allt regnande!!
Kramar från Marie!

Inga kommentarer:

Del 2 tillbakablick 2017!

Ja då var jag tillbaka med del 2, mitt i semestern i juli månad, då hände det ju en hel del och samtidigt umgicks vi mycket med nära och kär...